TROTS OP ONZE DANSTOPPERS

vr 01 mrt

Tijdens carnaval wordt er niet alleen polonaise gelopen. Dat bewijzen de meiden van onze verschillende dansgroepen ieder jaar opnieuw. Binnen carnavalsvereniging de Stöppelkaters zijn we de koning te rijk met maar liefst drie dansgroepen. U heeft ze ongetwijfeld ergens in Raalte al eens zien dansen. Wij vinden het de hoogste tijd worden om onze danskanjers aan u voor te stellen.

DANSGARDE KRIELEN

De Krielen zijn de jongsten van het stel. Vanaf 8 jaar kunnen meisjes dansen bij de Krielen. De dansgroep en de Raad van Elf vormen samen met de jongste prins de jeugdgroep ‘De Krielen’. Ze worden allemaal begeleid door Bram.

Robin en Joyce trainen de meisjes een jaar lang. De dansen worden zelf bedacht en uitgeschreven. De gardedans (een mars) moet voldoen aan een lijst van pasjes, waarbij handen en voeten een belangrijke rol spelen.

Elke maandagavond trainen de meisjes vol enthousiasme. Steeds leren ze er weer iets bij en uiteindelijk is de dans pas vlak voor de prinsenverkiezing klaar. Met spanning laten de meisjes hun pas ingestudeerde dans aan de nieuwe prins zien.

De tweede dans die ze instuderen is een showdans. Deze heeft ieder jaar een thema, waar muziek en kleding bij aansluiten. De moeite waard om eens een kijkje te nemen.

 

FIRECATS

Een stel super enthousiaste meiden in de leeftijd van 12 tot ongeveer 16 jaar. Zij zijn onderdeel van de Stöppelducks.

De dansgroep van 10 meiden traint elke dinsdagavond onder begeleiding van Beau en Myrte. De talenten houden allemaal van carnaval en zijn inmiddels vriendinnen geworden, een hechte groep.

De meisjes kennen elkaar vaak al vanuit het dansen bij De Krielen, maar hebben wel echt auditie moeten doen voor de Firecats. De Firecats dansen alleen een showdans. Het thema voor dit seizoen is ‘The Greatest Show’, met vrolijke muziek en prachtige kleding.

De kleding wordt door de dansleiding bedacht en uitgewerkt door hele creatieve moeders. Francis is een onmisbare kracht bij het verzorgen van de kleding. Na een aantal naaiavonden, kan het resultaat gepast worden. Dan kunnen ze wennen aan de kleding en voelen ze zich vaak een ballerina.

 

HOFDAMES

Dat zijn de oudste meiden van onze danstoppers. Vanaf 16 jaar ben je welkom. Een maximale leeftijd is er voor deze groep niet, maar wanneer de dames gaan studeren of andere bezigheden krijgen, nemen ze (vaak met pijn in hun hart) afscheid. Vaak zie je dat de oudere dames zich aansluiten bij een andere commissie. Carnaval blijft hun dingetje.

Tijdens carnaval hebben zij een vol maar geweldig mooi programma. Elke donderdagavond moeten ze aan de bak en trainen zij voor wat komen gaat. Deze dans laten ze zien op wedstrijden en regelmatig ook tijdens carnaval. De Hofdames worden begeleid en getraind door Marieke en Lotte.

 

UITSTRALING VAN KLEDING EN GRIME

Maaike begeleidt de dames ook, maar door haar ervaring als visagiste zorgt zij er tevens voor dat de make-up van de hofdames geweldig is.

 

Onze charmante Hofdames staan altijd paraat. Waar de Prins ook gaat, de Hofdames zijn erbij. Zij vergezellen hem tijdens al zijn taken, gedurende en rondom carnaval. Het allerleukste aan Hofdame zijn? Dat is dat je overal bij aanwezig mag zijn, met de neus vooraan.

Dit jaar is het thema van de dans ‘elementen’. Op een zo passend mogelijke manier hebben Marieke en Lotte muziek uitgekozen en danspassen bedacht bij Water, Vuur, Aarde en Lucht. In de dans zullen deze elementen dan soms ook in strijd zijn met elkaar, maar er wordt ook laten zien dat alle elementen nodig zijn om een geheel te vormen.

 

WEDSTRIJDEN / DANSFESTIVAL / DANSGALA

Alle dansgroepen, groot en klein, doen ieder jaar mee aan verschillende wedstrijden. Meest bekend zijn Dansgala Intrada in Reeuwijk en het Dansgardefestival in Olst. Hierbij kunnen ze altijd rekenen op enthousiaste supporters waaronder onze prinsen. Ook onze danseressen hebben wel eens last van plankenkoorts, maar door elkaar te steunen zie je daar op het podium niets van terug.

 

PRIJZENKAST PUILT UIT

De inzet wordt dubbel en dwars beloond. De bekerkast in ons clubgebouw TRAXX is dan ook goed gevuld met trofeeën en daar zijn we als vereniging maar wat trots op. Ook dit jaar hebben alle groepen er weer prijzen aan kunnen toevoegen.

Bij iedere prijsuitreiking staan de danstoppers weer te stralen. Weer in de prijzen gevallen, want dat is toch het mooiste wat er is!