De werkdag zit erop, snel een hapje eten en dan op pad naar ZoZijn, het dag- en dienstencentrum aan de Kemphaan in Raalte. Want ieder jaar weer trekt een grote delegatie van de carnavalsvereniging de Stöppelkaters op naar het onderkomen van ZoZijn.

Busjes rijden af en aan. De spanning loopt bij bewoners en andere gasten op. Iedereen is mooi uitgedost en er is voldoende begeleiding die de nu wat ‘drukkere huisgenoten’ op te vangen en te begeleiden in het feestgedruis en met name bij de polonaise.

Petje af, of beter gezegd de steek af voor de begeleiders van ZoZijn. Eigenlijk verdient iedere hulpkracht een onderscheiding, maar helaas voor hen, moeten ze het doen met een driewerf alaaf.

De carnavalisten worden vaak geassocieerd met een sfeertje van losbandigheid en drank. Maar dit bezoek aan ZoZijn is wel even iets anders. Wij willen laten zien dat we ook een ‘hart in onze donder hebben’ en het niet alleen maar lang leve de lol, biertje hier – biertje daar is. Het is een van manieren om ook ons sociale gevoel te laten zien. De fruitmandentour van de Stöppelkaters is er ook zo een. Een geste die je niet van zo’n vereniging verwacht. Bij de carnavalsvereniging hebben we de insteek gemaakt, om ook iets te doen voor de medemens. Dat willen we zo lang mogelijk volhouden.

De bewoners en andere gasten kijken al weken naar deze avond uit. Het is altijd een genot voor ons om daar een blik vrolijkheid los te trekken, met onze dansen en de polonaises. De aanwezigen ‘gaan uit hun dak’ en daar doen we het natuurlijk voor.

Ieder jaar komt de Prins met zijn gevolg. De hoogheden vragen zich vooraf ernstig af wat hen te wachten staat. De verhalen gingen hen al vooruit. Men is zich van geen kwaad bewust en gaat met de nodige onzekerheid op pad. Maar ook ieder jaar weer zien we uitgelaten Prinsen, Raden van elf, Hofdames en Firecats terug komen.

Moe maar voldaan. Dat kunnen we ook van onze gasten zeggen: tevreden ging men huiswaarts. Het was weer een topavond, met zang, dans en polonaises.

 

Reacties