In een goed gevulde skithut van De Leeren Lampe heeft vrijdagavond 1 december de prinsverkiezing van de Stöppelducks plaatsgevonden. Dat geschiedde uiteraard op de grootst mogelijke protocollaire wijze en dus moest er eerst afscheid worden genomen van Oud Prins Jarno de Eerste. Hopelijk is hij een echte Stöppelkater geworden en komen we hem te zijner tijd nog in een commissie of later als Prins tegen. Wie weet? Ook de oud begeleiders van de Ducks – Chantal en Ivo Hofstede – namen afscheid en werden door voorzitter Roy Schulten bedankt voor hun inzet en ‘revival’ van de jongerengroep binnen de Stöppelkaters, namelijk de Stöppelducks.

Daarna begon de zoektocht naar de nieuwe Jongerenprins. De vier prinskandidaten Sem Jonkman, Joey Hofstede, Ramon Jonkman, Dylano Kruitbosch stonden gespannen aan de start. Net als de presentatoren van de avond: Willem Boes en Jikke Duteweerd. Het was immers ook hun vuurdoop op het podium. Op inspirerende wijze hebben ze deze taak opgepakt. In het begin werden de vier kandidaten onderworpen aan een heus kruisverhoor waarbij geen ja, nee of ehh gezegd mocht worden. Een lastig onderdeel, zo bleek al snel. Veel hilariteit ontstond er daarna bovendien tijdens het volgende onderdeel, de danceact met hun eigen Firecats.

Het verschil tussen de kandidaten was mager. De toekomstige prinsen moesten zich kunnen presenteren, hun flair en lef tonen. En als je dat er goed vanaf brengt, ben je standaard een kanshebber. De uitvoering van een playback act, de geheugenquiz, een spel en zeker de slotpitch (een kernachtige spreekbeurt) zouden een belangrijke rol spelen. De tranen biggelden bij de bezoekers over de wangen. Was het van spanning of speelden de zenuwen hen parten? De ouders hadden het er maar moeilijk mee.

Sem, Joey, Ramon en Dylano hadden het slotwoord en mochten hun laatste spreektijd gebruiken om jury en publiek overtuigen van hun eigen klasse en vooral waarom juist zij de nieuwe prins moesten worden. De jury besliste aan het eind van de enerverende avond het lot. Prins Bernard de  Eerste van de Stöppelkaters vormde de jury, samen met Oud Prins Jarno en twee Firecats. Het afwachten begon, de jury was (en bleef) lang in beraad. Pas om elf over elf was het dan zo ver. Het ei met de nieuwe Prins werd binnengedragen door de leden van de Raad van Elf en de nieuwe jeugdprins van de Stöppelducks kwam uit het ei…

Ramon (Jonkman) de Eerste mag zich komend jaar Prins der Stöppelducks noemen. Na een polonaise nam hij de felicitaties in ontvangst. Het was een geslaagde avond. Alle kandidaten en begeleiding waren goed bezig!

Reacties